OM ASHTANGA YOGA TELEMARK

Ashtanga for livet

Velkommen til Ashtanga Yoga Telemark


Mange veier til yoga

Ashtanga Yoga Telemark (AYT) ble etablert formelt av Marit Skogli i 2013. Marit startet med Ashtanga Yoga i 2004 og det har vært hovedpraksisen siden og livsstil.

Hun begynte å undervise i 2012 da hun flyttet tilbake til Skien etter mange år i Oslo og før det et i utlandet, og har siden formidlet Ashtanga Yoga til folk i ulike aldre og bakgrunn, kvinner og menn i alderen 15 – 70, hovedsakelig i Telemark, men også på tvers av kommune- og fylkesgrenser.

Grunnen til å søke mot yoga var en krevende jobb, hektisk livsstil stress og jag som til slutt ble angst, depresjon, utbrenthet og ME. Ashtanga, som en ganske krevende praksis og som mange vil påstå ikke er egnet ved utbrenthet, viste seg å være ganske så «healing», med læring som bedre dybde i pust, grensesetting, fordeling av energi, takling av overganger, og ikke minst finne ro i aktiviet.

Videre var også møter med de rette menneskene, ulike aspekter av Ashtanga Yoga, og også Ayurveda, kosthold, mental trening og akupunktur, ble vendepunktet og etterhvert livsstil for å bli frisk med mange store veivalg underveis. I seg selv er også Ashtanga en prosess som tar tid.

Med tålmodighet over tid bidrar yoga gradvis til bedre fysisk og mental helse, sammen med generelle daglige rutinger, bedre tilpasset diett, og også til generelt velvære og glede i hverdagen; uavhengig av hva grunnen til å starte er.

Marit ønsker å formidle Ashtanga Yoga på en mild, trygg og vennlig måte som er inspirerende og helsebringende for de som ønsker å lære og tilrettelegger for individuelle behov/skader.

Kontinuerlig fordypning og læring

Gjennom årene har Marit fordypet egen praksis med lengre opphold hos senior Ashtanga-lærere som Sharath Jois, Rolf Naujokat, Alexander Medin, Jen Peters, Vedran Mihic, Ty Landrum, Sharmila Desai, Mary Taylor og Richard Freeman. I 2017 ble hun tatt ut delta på, og fullførte, Teacher Intensive Training hos sistnevnte.

Av kortere praksis nevnes med bl.a Peter Sanson, Petri Raisanen, Eddie Stern, Ped Mulqueen, David Swenson og Astrid Holte Østbye.

Mary Taylor og Richard Freeman og deres linje av studenter er av spesiell inspirasjon både mht egen praksis og undervisnings-stil. Det har vært en prioritet å oppsøke og lære av anerkjente lærere som formidler Ashtanga Yoga med integritet, humor og troverdig referanse til Ashtanga-tradisjonen. Det gjenstår en liten håndfull som oppsøkes regelmessig.

Richard Freeman & Mary Taylor
Teacher Training, Yoga Workshop, Boulder Colorado

Undervisning siden 2012

Før Covid-19 inntraff i mars 2020, drev Marit Mysore-undervising på yogashala i Skien med faste ukentlige klasser. Hun underviser regelmessig for ansatte ved USN i Porsgrunn og før det for ansatte på Høgskolen i Telemark og for studenter ved tidligere Studentsamskipnaden i Telemark.

Hun har i mange år hatt faste klasser både i Skien (bl.a for Yoga Grenland) og i Bø-området. Både før og gjennom hele korona-tiden har regelmessige klasser vært opprettholdt online på Zoom på ukentlig basis og noen klasser har vært hybrid, dvs både live online og med fysisk tilstedeværelse.

Zoom-klasser vil fortsette og utvikles i tiden framover.

I kurs og klasser fokuserer Marit på å gjøre det fysiske og mer filosofiske/mentale aspektet ved praksisen tilgjengelig, praktisk og nyttig for alle som har lyst til å lære, koblet sammen med letthet og humor.

Hun prioriterer å ha faste og regelmessige klasser gjennom året for bedre fordypning, læring og utvikling av hver enkelts personlige praksis. Mange av deltakere har vært med over lang tid. Grunnkurs settes opp et par ganger i året for nye som har lyst til å lære og alltid er velkomne.

Mary Taylor, Boulder

Konkrete utdanninger og fordypninger

 • Teacher Training (200t), 2017 Richard Freeman og Mary Taylor, Boulder, Colorado (www.richardfreeman yoga.com). Fordypning innen hatha, asanas, yogaterapi, anatomi/bevegelse, filosofi, chanting og meditasjon.
 • Teacher Training (200t), 2010/11, Alexander Medin, Puro Yoga, Oslo
 • Teaching with Hands/Adjustments, Mary Taylor & Ty Landrum, Boulder, Colorado.
 • Adjustment Workshop, Guy Donahaye,
 • Trauma-Informed Ashtanga Training, Deep-Dive Asanas, Jen Peters (Ashtanga/psykologi/neuroscience), Denver, Colorado
 • Applied Anatomy for Yoga Teachers and Students, Asha Wolf, USA
 • Prison Yoga/Yoga in Institutions, Teachers Training (Yoga for Healing and Recovery), James Fox, Prison Project Yoga, USA
 • Yin Yoga (125t), Ina Løvdal, Yin Yang Yoga Akademiet
 • Filosofi-studer mer Mohans (India), Robert Thurman, Mark Singleton
 • Subtle Aspects of Yoga, Tias Little , USA
 • Ayurveda Advanced Fundamentals Training; Claudia Welch, Robert Svoboda, Kate O´Donnell (konsultasjoner hos ayurvediske leder og egen anvendelse siden 2011).

Marit har Master-grad i internasjonal strategisk ledelse fra London, har jobbet i både offentlige og private bedrifter i Norge og utlandet og gründervirksomhet gjennom etableringen av AYT. Hun har bodd og arbeidet flere år i Russland og har drevet med mange typer sport som klatring og dykking, er interessert i mangt og mye som natur og friluftsliv, å lese, pusle i hagen, kosthold og matlaging, og mange aspekter rundt helhetlig helse. Veien ut av utbrenthet/ME satt spesielt fokus på det terapautiske aspektet ved yoga, neuroscience/plasticity, mental trening, NLP og coaching, blant annet gjennom deltidsstuder hos Phil Parker i London (www.philparker.org) og erfaring gjennom deltakelse i Lightening Process (mentalt treningsprogram/selvledelse).

Et lite utvalg yogaminner…

www.ashtangayogatelemark.no er selvlaget, med uvurderlig hjelp fra www.wpskolen.no