Om Mula Bandha – og om hvordan Yoga handler om å gi slipp

Mula Bandha og de indre fokusområder. ”Ashtanga Yoga har lite å gjøre med den ytre form eller ”nivået” på praksisen. Det har ennå mindre å gjøre med å vri kroppen sin inn en økende grad av vanskelige asanas. I stedet, handler det primært om å gi slipp på tanken og åpne seg til livet slik det er.»

Mula Bandha er en viktig del av Ashtanga-praksisen og pustesystemet, samt drishti (blikkfokus) i stillingen og i samspillet mellom pust og bevegelse. Ofte forklares det som en muskelsammentrekning, men er en mye mer subtil handling som involverer å ”gi slipp” framfor anstrenge seg eller presse for hardt.

Richard Freeman, mangeårig Yogi og Ashtangi sier: ”Mula Bandha er som en glatt avokadostein. Jo mer du forsøker å gripe etter den, jo mer slipper den unna. Den er ikke hva du tror det er. Faktisk, så er den bakenfor tanken og dukker kun opp om du gir slipp på tanken om den.»

Artikkelen under er fra et intervju gjort av Tim Noworyta i 2001 med Richard Freeman der essensen i Ashtanga Yoga og hvordan kultivere glede i praksisen utdypes nærmere.

http://yogachicago.com/2014/03/the-physiology-of-enlightenment-exploring-the-essence-of-ashtanga-yoga-with-richard-freeman/